Gyógy és frissitő masszázs

Kinek jó a masszázs?

A masszázs mindenkinek jó lehet, kivéve természetesen azokat, akik a masszázs ellenjavallatai résznél bármiben is magukra ismernek. A masszázs kortól és nemtől függetlenül ajánlható mindenkinek, aki egy kis kényeztetést szeretne, aki ellazulni vágyik, vagy akinek bármilyen végtag vagy izomfájdalmak nehezítik a mindennapjait.
FrissenLehet úgy érkezni, hogy már jártunk orvosnál és ő tanácsolta, hogy vegyük igénybe egy masszőr segítségét, esetleg már az sztk-ban kapható kezeléseinket is lejártuk és még igényünk lenne rá. Ezt persze célszerű jelezni is a masszőr számára! Természetesen a masszázs megelőző hatásai is fontosak, amelyek bármely egészséges ember számára jó hatások: akár élettani értelemben, akár pszichésen nézzük is az elért eredményeket. Kiemelhető a masszázs során tapasztalható feloldódás, mely mind a léleknek mind pedig a testnek nagyszerű ajándék.
A masszőr kiváló hallgatóság és beszélgetőpartner is lehet, vagy akár nyugtató csönd, halk zene is kísérheti a masszázs alatti feloldódást.
Sok esetben, az itthoni közeg, Kitti kisgyermek mivoltja a relaxálást gátolhatja, ezért ha ilyen céllal kérnél időpontot jelezd ezt az igényedet, hogy minél megfelelőbbet választhassunk számodra!
A kezelésnek lehetnek persze fájdalmasabb részei, viszont itt fontos megjegyeznünk, hogy olyan erősséggel történik a masszázs, ahogyan Te szeretnéd. Ha egy lágyabb, finomabb frissítő masszázs lenne jobb számodra, bátran jelezheted a masszőr felé, ha pedig erősebb, intenzívebb (sport jellegű) masszázskezelést éreznél jónak, azt is bármikor mondhatod. A masszőr a Te igényeidhez képest fogja végezni a kezelést!
A masszázs tehát ajánlható nőknek és férfiaknak, idősebbeknek és fiatalabbaknak, mindenkinek, aki az érintés erejében hisz, aki ki szeretne kapcsolódni, ellazulna, felfrissülne, igazán elengedné magát egy masszőr kezei között. Tehát mindenkinek ajánlható - testalkattól és adottságoktól függetlenül - legyen kissé húsosabb, vagy legyen sovány, legyen akár sportos és erős testalkatú, vagy edzéseken régen résztvevő, mackósabb alkatú személy.
Adottságainkat egy pillanatig se szégyelljük a masszőr előtt, mert azok is mi vagyunk, és mert itt bizony nincs helye szégyenérzetnek! Ha ajándékozol egy vagy több masszázst, fontos, hogy ezeket a gondolatokat megoszd azzal, aki majd ellátogat szalonunkba, hogy ő is tudhassa, irányíthassa az eseményeket, és hogy képes legyen szégyenérzet nélkül megérkezni, felengedni masszőre társaságában és mosolyogva távozni masszázsáról!

Mire jó a masszázs?

A masszázs számtalan esetben hathat pozitívan az emberekre: lelkileg és testileg, fájdalmakra és félelmekre, feszültségre és fáradtságra, ... és bizony sorolhatnám napestig. Itt most néhány példát kiragadok, hogy kicsit láthasd közelebbről milyen problémáidra lehet segítség és egyben akár megoldás is a masszázs.
A masszázs - úgymond - vélt tünetek esetében is sokat segíthet. Erre jó példa a fantomfájás esete.

Gyógymasszőri tanúsítvány - Demeter ViktorVolt egy vendégem régebben, egy bácsika, akinek térd alatt amputálták a lábát. Rendszeresen úgy érezte, hogy a már nem létező lába sajog. Ilyenkor a megmaradt részt masszírozva a fájdalmak enyhültek és - saját bevallása szerint - lassanként el is múltak. Itt elmondhatjuk ugyebár, hogy nem kifejezetten a masszázs jótékony hatásával találkoztunk, hiszen nem volt közvetlenül kezelve a már nem létező láb és annak fájdalma.
Természetesen sok valós lábfájás esetében kifejezetten hasznos a masszázs. Segítséget nyújthat sportolóknak, azoknak is akik konditeremben edzenek és azoknak is, akik focizni járnak. Rengeteg mozgásnál elmondható, hogy leterheljük a lábat, és a bekeményedett vádli be-begörcsöl éjszakánként. Ilyen esetben is javasolható a masszázs az izom lazítására, hozzá téve, hogy magnézium szedése is javasolt a különböző izomgörcsök esetében.
Lábunk számtalan okból kifolyólag tud fájni. Túlsúly vagy álló munka, lúdtalp vagy a rossz minőségű cipő, megterhelő edzés vagy éppen a mozgásszegény életmód, mind-mind előidézheti a lábfájás számtalan formáját.

Vannak olyanok is, akik súlyosabb panaszokkal érkeznek, pl. stroke után, amikor pl. lábaik izomzatát kell szinten tartani, a vérkeringést segíteni, stb.
Előfordul, hogy hiába jár rendszeresen masszázskezelésekre egy-egy beteg, nem ér el javulást, Sajnos ezzel a súlyosabb esetekben mindenképp számolni kel! Van azonban az ellen példa is, amikor kitartó masszázsra járás és egyéb kezelések hatására az illető újra tud komfortosabban járni, megerősödik és szép-lassan visszatérhet a régi életéhez.

A stroke egy kiragadott, igen-igen jelentős betegség, viszont tény, hogy vendégeim zöme sokkal kisebb, általánosabb panaszokkal érkezik. Azért is volt érdemes a stroke esetét kiemelni, hogy láthasd, sokfajta sérülés után a masszázs, jelentős szereppel bíró kezelési mód.

Kinek ne esne jól egy talpmasszázs?!

Volt már szerencséd ahhoz, hogy párod átmasszírozgassa a talpad egy fárasztó nap után, amikor sokat talpaltál, néhány nyomkorászó mozdulat mennyire üdítően hat testedre és lelkedre, megnyugtat, ellazít és még az alvás is sokkal jobb lesz utána!

No, egy masszázs alkalmával pontosan ugyanezt tudod elmondani azzal a különbséggel, hogy a masszőr keze nem fárad el és masszázsod nem ér véget a talp nyomkorászásával.
Mivel este sokan szeretnek amolyan alvás előtti relaxálásra jönni, levezetni a hét vagy éppen a nap feszültségeit, kicsit kikapcsolni, kikapcsolódni, ezért is vagyok minden nap késő estig.
A deréktáj, hát, nyak és vállak területe rengeteg esetben az ülőmunkát végzőknél fáj, hol kicsit, hol nagyon, hol itt, hol ott.

IrodaAki irodában dolgozik vagy dolgozott már, bizonyára emlékszik a stressz részére is a munkának, amikor akár a gyomra rándult olykor görcsbe, akár hasmenése lett, vagy épp vállai fájtak a stressz hatására. Egy határidős munka, egy munkánkat értékelő beszélgetés, egy teljesítményarányos (jutalékrendszerű) fizetés, mind-mind adhat olyan állandó stresszt, ami már fel sem tűnik, hiszen annyira mindennapos.
Persze ide sorolhatnánk a rossz munkahelyi légkört, a barátságtalan kollégákat, a mufurc főnököt, az ügyfeleket, lényegében bárkit.
Aztán vannak a rosszul kialakított körülmények, nem megfelelő szék és asztal, szűk terek, túlzottan fűtött vagy hűtött, levegőtlen helyek, stb.
No, ezek mind segítenek nekünk, hogy stresszesek legyünk.

A stressz ellen is nagyszerű a masszázs!

Nem pusztán a masszázsfogások sorrendje teszi ezt, hanem a masszőr érintése, segíteni akarása, a beszélgetések, a nevetések, a közeli kapcsolat, mely kialakul idővel a vendég és a masszőre között.
Sok olyan vendég jár hozzám, akit már várok, aki köré be tudom tervezni a napot, hetet, akik rendszeresen jönnek, és heti szinten látjuk egymás életét, lelki szinten is közel kerültünk egymáshoz, és ez a közelség kicsit egyfajta barátságra emlékeztet.
Ők is számítanak rám, hogy jövök, hogy ott leszek, amikor Ők jönnek és a masszázsszolgáltatáson túl kapnak valami mást is belőlem, a masszőrűkből egy darabkát, nevetünk vagy sírunk együtt, hatunk egymásra és a hetek múlásával a masszázs pozitív lelki hatásai ezért is mutatkoznak meg egyre erőteljesebben.
A masszázs tehát - ha a masszőr és vendége eltörli a falakat -, egymás közt egy igazi intim közeget hoznak létre, ami igazán stressz csökkentő hatással bír.

Elmondható persze, hogy már az első alkalom is csökkenti a stresszt, segít a megnyugvásban, oldja a feszültséget, ellazít, de mint mindennél a masszázsnál is minél többször próbálod és éled át, annál jobb lesz!

Általánosan elmondható, hogy érdemes heti 1 masszázs alkalommal segíteni testünket, akár a lábunkat, akár a felsőtestünket. Ahhoz, hogy izmaink folyamatosan átdolgozásra kerüljenek, megakadályozzuk a letapadásokat az izomcsomók kialakulását és később lehetőleg ne legyen nagyobb panaszunk.
Tehát a masszázs egészségmegőrző, betegség megelőző szerepe is kiemelten fontos.

Gondolhatod most, hogy persze én el szeretném adni masszázsszolgáltatásomat, tehát mondok mindenfélét, hogy gyere el és masszíroztass, pihenj, relaxálj, kapcsolódj ki velem!
Persze ez egy nem titkolható cél. Ahogy maga a weboldal is azért jött létre, hogy téged meggyőzzön, hozzád elérjen, úgy én is ezért irkálok!
Fontos megjegyeznem, hogy én magam is járok masszázsra. ha őszinte akarok lenni, sokáig járkáltam heti szinten, aztán volt, hogy ritkábban, és most inkább házhoz hívom a masszőrömet. És néha összevissza alakuló életemben a masszázs bizony 1 hétnél ritkábban valósul meg!
A fentebb leírtak az én esetemben is fontosak: beszélgetés, kikapcsolódás, izomzat átdolgozása, fájdalmaim enyhítése.
Nekem a vállaim, a derekam, a lábaim és a karjaim vannak leterhelve nap-mint nap. No, ezt nem panaszkép írom.
Ezeket el kell olykor lazítani, és bizony - hiába beszélgetek vendégeimmel minden nap - nekem is jól esik olykor kibeszélni magamból relaxáló, nyugalmi állapotban az életemet, a velem történő dolgokat.

Mondhatnám a masszázs egy PIHENÉS. PIHENÉS nagy betűkkel, megújulás a testnek, kiürülés az agynak, és megnyugvás a léleknek.
Demeter Viktor

A masszázsokról - frissít, gyógyít és svédül beszél, kezelendő tünetek és betegségek

svédAz előzőekben általánosan taglaltuk, hogy kiknek ajánlható a masszázs. Ebben a részben kicsit részletesebb kifejtés következik azoknak, akik szeretnének belelátni a svéd masszázs, a frissítő masszázs és a gyógymasszázs betegségekre, különböző tünetekre gyakorolt hatásaiba. Ha ez nem érdekel túlságosan, nyugodtan ugord át és olvasd csak el a masszázs menetével, ellenjavallataival és fajtáival foglalkozó részeket! Először is tisztázzuk, hogy a gyógy és a frissítő masszázs egyaránt a svédmasszázs fogásrendszerét használja fel.
Ez azért nagyon fontos, mert sok helyütt olvasni, hogy svéd vagy épp frissítő masszőr ajánlja szolgáltatásait, aztán meg gyógy masszőr kínálja lelkesen a fájdalmak enyhítésének módjait. Míg az első két esetben egy rövidke, parányi képzésről beszélünk (egy-két naptól egy-két hónapos időtartamú képzésről), addig a gyógy masszázs egy-két éven át tanulandó és számtalan, folyamatos továbbképzéssel jár együtt. A svéd és frissítő masszőr egy tanúsítványt kap a tanfolyam elvégzéséről, a gyógy masszőr pedig egy OKJ-s képesítést, bizonyítványt, melyet - mint a nagyobb képzéseknél általában - egy bizottság előtt tartott több tantárgyból álló vizsga előz meg. Aki gyógy masszőr, egészségügyi szakembernek minősül.

A különféle masszázs rendszereket a betegségek megelőzésére és gyógyítására használják már ősidők óta. Igénybe vehető csak lazításra, relaxálásra vagy kozmetikai célokra is - ld. fentebb -, de nem ez a fő területe, hanem a mellékhatás mentes, természetes gyógyítás. Hatása kétféle lehet: közvetlen és közvetett. Közvetlen hatásaként helyi reakciókat érünk el, például izomtónus javítása, feszes izomzat lazítása.
A közvetett hatás esetében pedig a belső szervek funkcionális működését befolyásolhatjuk. Terápiás hatása alapján tehát fontos szerepet játszik a megelőzésben, a gyógyításban és a rehabilitációban egyaránt.
A masszázs a mechanoterápia körébe sorolható. Frissítő és sport masszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógy masszázs leginkább kiegészítő kezelésként fordul elő. Kitűnően alkalmazható pl. gyógytorna előtt az izomzat kilazítására vagy éppen tonizálására (az izomtónus visszanyerésére).

ViktorOrvos által előírt és orvos mellett végzett kezelést nevezünk gyógymasszázsnak. Annak természetesen semmi akadálya nincsen, hogy egy gyógy masszőr masszázsban részesítsen valakit - mint frissítő masszőr -, felhasználva munkájában a megszerzett ismereteit, tudását. Ugyanakkor ki kell emelnünk, hogy sok esetben - intenzív, hosszantartó fájdalom, bármilyen zavaró, a kezelések mellett is szűnni nem akaró tünet - kifejezetten javasolt és ajánlott szakorvos felkeresése, aki - remélhetőleg alapos - vizsgálatok után javaslatokat tesz a probléma lehetséges kezelésére, legyen az gyógyszeres vagy természetes kezelési forma.
Ha orvos javasolta a masszázsok igénybevételét, természetesen akkor is szeretettellátlak masszázsodon, ám ebben az esetben is ki kell emelnem, hogy ugyan gyógymasszőri tudással, de frissítőmasszázs lesz a kezelésed.
Ha pontosabban és egyszerűbben próbáljuk megfogalmazni a különbségeket, akkor azt mondhatjuk, hogy a gyógymasszőr, akinek gyógymasszőri képesítése van minden masszázs esetében - akaratlanul is - használni fogja tudását, míg a svéd és frissítő masszázs képesítéssel rendelkező masszőr esetében egyáltalán nem várható el tőle a gyógyítás. Ugyanakkor - tulajdonképpen az ő védelmükre - hozzá kell tennünk, hogy különösebb ismeret nélkül is elérhet javulást jónéhány betegség esetén a frissítő és svéd masszázs tudással is, ha jól használta a fogásokat és ösztönösen tette a dolgát.

A masszázs erősíti a faggyú- és izzadtságmirigyek kiválasztó munkáját, eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét, puhítja a hegeket és erősíti a szervezet védekezőképességét. Ugyanakkor rugalmassá teszi a bőrt, lassítja öregedését. Bizonyos technikák hatékonyan csökkentik az érző idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén. A lágy fogások stimulálják a mozgatóidegeket, emelik az izmok ingerelhetőségét. Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet.

A masszázs elősegíti a tejsav eloszlását és kiürülését a fáradt izomzatból, ezáltal enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott kezelés segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat. Az izomsorvadás és gyermekbénulás utáni maradványbetegségek kezelésében is hasznos, mivel lazítja, és egyben fokozza az izmok és inak rugalmasságát, fellazítja az összenövéseket.
húzódásCsont vagy izületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását.
A keringési rendszerre is pozitív hatást gyakorol. Gyakorlati tapasztalatok mutatják, hogy a masszázs növeli a hajszálerek mennyiségét, tágítja az ereket, ezáltal fokozódik a vérkeringés. A beteg területeken segíti az érhálózat újraépülését, visszaállítja az érfalak rugalmasságát, az erek átjárhatóságát. A masszázs különböző fogásai mentális értelemben is hathatós segítséget nyújthatnak. A lágy fogások megnyugtatják az idegeket, segítenek az ellazulásban és enyhítik vagy teljesen elűzik a páciens aggodalmát, nyugtalanságát.
Tehát akkor milyen betegségek és tünetek esetén is javasolható? Javasolható a mozgásbeszűkülés, egyes fejfájások, Pszichoszomatikus eredetű panaszok (görcsök, emésztési problémák), krónikus gyulladás, ortopédiai megbetegedések (pl. lúdtalp, discopathiák, csípőficam), reumatológiai megbetegedések (pl. PHS, Bechterew-kór, lumbágó, isiász, arthrosisok), belgyógyászati megbetegedések (pl. székrekedés, tüdőgyulladás, keringési zavarok), Ideggyógyászati megbetegedések (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia) eseteiben.
Ezek kiragadva kerültek közlésre, ténylegesen elmondható, hogy a masszázs rengeteg betegségnél és tünetnél hasznos, legyen az bármilyen fizikális vagy épp lelki eredetű probléma.
Nem mondhatnánk, hogy aki masszázsok tucatjait veszi igénybe, ne lehetne bármikor beteg, mégis fontos kiemelni betegség megelőző hatását, bízva abban, hogy ha nincs is semmilyen problémád épp most, a masszírozás és általában az egészségtudatosság - némi mozgás, egészséges táplálkozás, stb. - segít is megőrizni, megtartani egészséged.

A masszázs menete

Ha voltál már masszázson - akár fürdőkben, akár szalonokban -, elképzelhető, hogy ez a rész nem Neked szól, hiszen bizonyos fogalmaid lehetnek már módjáról, menetéről. Ha időd engedi, mégis érdemes lehet ezt a néhány sort átolvasnod!

Sokakban idegenkedést kelt a gondolat, hogy levetkőzzenek egy idegen ember előtt, majd hagyják, hogy végigsimogassa, megérintse meztelen testüket több helyütt is, ráadásul mindezt folyamatosan.
Ha Te így érzel, érdemes figyelembe venned a következőket:

 • A masszőr számára akármilyen test is fekszik az asztalon, az bizony egy munkafelület, amin dolgozni kell, a masszírozás során történő érintések nem hasonlíthatók bármely munkán kívüli érintéshez, nem keltenek sem erotikus vágyat, sem gyengédség érzését a masszőrben.
  Ez bizony kivétel nélkül munka a masszőr számára és efelől aggodalomra semmi okod.
 • Hiányos öltözéked, vagy meztelenséged ne feszélyezzen, hiszen ruhában nem lehet megmasszírozni, nem élheted át teljesen a választott masszázs örömeit!
  Persze van olyan masszázs fajta, melyet ruhában kell végezni, ha túlzottan idegenkedsz tehát, akkor javasoljuk más masszázs választását.
 • A folyamatos érintés azért nagyon fontos, mert megszokod, nyugalmat ad, és ellazít, ez pedig a masszázs egyik legfontosabb pszichés hatása.

Érkezés előtt

Érdemes felhívnom figyelmed a masszázs ellenjavallatai részre, melyet mielőtt ellátogatnál masszázsra mindenképp tanulmányozz! Itt kell megemlíteni a higiéniai követelményeket mind a masszőr, mind pedig a Vendég részéről.

Természetesen "akinek nem inge, ne vegye magára"!

Fontos kiemelni, hogy aki otthonában veszi igénybe a masszázst, különösen, ha ágyban fekvő beteg, természetesen rá nem vonatkoznak az alábbiak! A masszőr számára kötelező a tiszta kéz, az ápoltság, hiszen hozzád ér és el kell kerülni az esetleges fertőzések lehetőségét. A Te esetedben szintén ajánlott figyelni - természetesen lehetőségeidhez mérten - arra, hogy a tisztálkodás szabályait betartva érkezz masszázsodra, megtisztelve ezzel a testeden, testeddel dolgozó masszőr munkáját.
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet poros a lábad egy napi rohangálás után, és azt sem, hogy frissen kell kijönnöd a zuhany alól.
Egyszerű odafigyelést kérünk csupán és azt, hogy picit készülj masszázsod alkalmára, a kikapcsolódásra, a masszőr pedig a közösen megteremtett kellemes légkörben dolgozhasson. Amennyiben bármilyen fertőző betegséged - legyen az bőröddel vagy bármi mással kapcsolatos - van, érdemes lehet kihagynod az alkalmat, és ha kihagyni mégsem szeretnéd, mindenképpen tájékoztasd a masszőröd aktuális problémádról, hogy szakmai hozzáértésével eldönthesse kezelésed menetét, módját, ismerve a masszírozás javallatait és ellenjavallatait.

A masszázsok menete

Miután megérkezel, bekísérlek a masszázs helyszinére, ezután magadra hagylak, míg levetkőzöl és elhelyezkedsz a masszázságyon. Ez idő alatt a masszőr, fertőtlenítő használatával alaposan megmossa kezeit, hiszen a tisztaság kiemelten fontos, ahogyan hozzád ér.
Vetkőzésnél érdemes a masszázst zavaró, akadályozó ékszereket (óra, gyűrű, karlánc, nyaklánc, bokalánc) és akár a szemüveget is elhelyezni a masszázságy közelében lévő szekrényen, vagy bárhol ahol jónak látod, megtalálod a masszázs végeztével.

Ha a masszázsod idejére sem kapcsolhatod ki a mobilodat, érdemes magadhoz közel elhelyezni, hogy kényelmesen felvehesd, elérd az ágyról. A masszőr headset segítségével fogadja a hívásokat, ha azok halaszthatatlanok (családi problémák, hivatalos telefonok esetén).
Kézmosást követően a masszőr megérkezik Hozzád, néhány kérdéssel érdeklődik egészségi állapotodról, betegségeidről, problémás területeidről, és kezdődhet is az általad már korábban kiválasztott masszázs! A masszázs alatt bármilyen kérdésed vagy észrevételed nyugodtan oszd meg a masszőr kollégánkkal, hiszen a masszőr azért van veled, hogy segítsen és fontos számára, hogy a lehető legtökéletesebben érezd magad.

A masszírozáshoz használt anyagok (vivőanyagok)

VivőanyagokSzámtalan készítmény használható a masszázs kezelés során vivőanyagként. Vannak, akik olajjal, hintőporral, mézzel, bármely krémmel dolgoznak. Mi elsősorban krémekkel, olajokkal masszírozunk, ám kérésre természetesen más vivőanyag is megoldható, szinte bármit hozhatsz magaddal ha szeretnél.

Érdemes itt illatokat figyelembe venni, mi az ami kellemesnek tűnik a vendég számára. Tehát erről is dönthetsz, ha szeretnél!

Felszereltség, higiéniai jellemzők

A masszázs helyiség rendszeres takarítása természetesen kiemelt prioritással történik. Ezen belül is a masszázságy minden vendég távozása után fertőtlenítővel áttörlésre kerül, és minden kezelés megkezdése előtt - sokszor ez a Te jelenlétedben történik meg - új egyszer használatos papírlepedő kerül az ágyra, melyre félelem nélkül maximális higiéniától övezve felfeküdhetsz.
A masszázs végeztével papírtörlő (pl. papírlepedő melyen feküdtél) használatával a krémesen maradt területeket kényelmesen letörölgetheted, melyben természetesen én is segítségedre lehetek.

A masszázs ellenjavallatai (kontraindikációi):

A masszőr pontos tájékoztatása az esetlegesen meglévő betegségekről, azok lefolyásáról, kezeléséről kiemelten fontos! Ha nem tudsz dönteni, hogy élhetünk-e a masszázs adta kellemes hatásokkal, mindenképpen javasolt a kezelőorvos véleményét kikérni a masszázs esetleges káros hatásairól, hogy minden - akár negatív akár pozitív - következménnyel tisztában lehess az alkalom előtt.
A lentebb olvasható néhány ellenjavallatot vedd figyelembe mielőtt ellátogatsz masszázsra!
Amennyiben figyelmen kívül hagyod ezeket, az esetleges káros következményekért nem vállalhat felelősséget egy masszőr sem, és így a Lepkeháló Egyesület és munkatársai sem vállal semmilyen felelősséget az esetleges negatív következményekért.

Tilos a masszázs lázas betegnél, továbbá nem ajánlható megfázott személynél, hőemelkedés esetén sem. A megfázást érdemes jelezni a masszőr számára, ám ha feltehetőleg nem vírusos megbetegedésről beszélhetünk és nem kíséri láz, hőemelkedés, állandó tüsszögés és köhögés - mely utóbbiak a Te kényelmedet is zavarják -, akkor végezhető a masszázs bármely testtájon, bármilyen időtartamban.

 1. Tilos a masszírozás legyengült, leromlott egészségi állapotú betegnél.
 2. Tilos a masszírozás minden fertőző betegség esetén.
 3. Tilos a masszázs, ha a bőrön elváltozás, bőrbetegség van.
 4. Nem javasolt a masszázs a menstruáció első két napján, különös tekintettel a deréktáj masszírozására. Ha mégsem hagynád ki a masszázs alkalmát, a masszőr tájékoztatását ne feledd, csak azért, hogy a deréktáji masszírozást kerülje! Megjegyzendő, hogy a legtöbb rendszeresen járó női vendég ezeken a nehéz napokon is jön, a megszokott időpontjában és időtartamban.
 5. A terhesség alatt tilos a deréktáji masszírozás. A kismamáknak javasoljuk, hogy kizárólag kismama masszázs végzésére jogosult masszőr kezei alá feküdjenek, és még ebben az esetben is orvossal egyeztetve!
 6. Tilos a masszírozás a vérzékenységben szenvedő betegnél (leukémia, haemophilia, scorbut).
 7. Tilos a masszírozás minden olyan betegségnél, mely heveny panaszokkal, fájdalommal, vérzéssel, duzzanattal jár.

Masszázs fajták, időtartamok

15 perces masszázs – a rohanó világban a hatékonyság jegyében

Lehetőség van egy-egy apróbb testtáj masszírozására, mint pl. nyak, váll, vagy akár nagyon koncentráltan a derék.
Ez az időtartam leginkább azoknak ajánlható, akik tisztában vannak betegségük, fájdalmuk eredetével és koncentráltan, kifejezetten csak egy terület masszázsát szeretnék.
Egy általános derék vagy pl. hát fájásánál azért nem ajánlható, mert az hosszabb időt vesz igénybe, hogy a masszőr feltérképezhesse, majd kezelhesse a területet.
Ez a 15 perc, akár mindennapos igénybevételre is javasolható azoknak, akik kezeléssorozatot vennének igénybe, akár meggyőződésük, akár ittartózkodásuk vagy bármi más okból.

30 perces masszázs - egy adott testtájra

Ez az időtartam – habár sokak szerint igen rövid – már egy picit teljesebb, mint elődje. Tudni kell erről, hogy alkalmas egy teljes hát masszázsára, beleértve ebbe a derekat, vállat, nyakat, lapockát és karokat, kezeket is. Ebből is látható, hogy sokkalta több idő áll a masszőr rendelkezésére.
Heti akár több alkalommal is ajánlható abban az esetben, ha a gyógyulás a cél, de talán akkor is, ha kis időkre elmenekülnél a problémáktól, beszélgetve, megpihenve a masszázsod alkalmával.

60 perces masszázs - a teljes test masszázsa

Ez az időtartamú masszázs annak javasolható, aki egy teljes testet kényeztető kezelést szeretne. A kényeztetésen túl természetesen egészségmegőrző hatása is kiemelendő és bizony itt is fontos felhívni a figyelmet a rendszerességre, vagyis hetente maximum két hetente érdemes részt venni a kezelésen. Ajánlható ez az 1 óra azoknak, akik munkájukból, életmódjukból adódóan az egész testüket igénybe veszik, vagy testük több pontja is fájni szokott olykor.
Ez az idő sokaknak elég a relaxálásra, a felfrissülésre, kikapcsolódásra, arra hogy a mindennapok rohanásából kiszakadva kicsit megnyugodjanak. Javasoljuk a heti igénybevételt, és ha időd és pénztárcád engedi, akár heti több masszázs alkalomra is várunk szeretettel.

90 perces masszázs - a kényeztetés jegyében

Ez a kiemelten hosszú ideig tartó masszázs annak ajánlható, aki alaposságra törekszik, aki szeretné, ha teste minden pontját igazán átmasszíroznánk, aki a kényeztetés, felfrissülés, megnyugvás felső fokára vágyik. Ez az a választás, amikor lehetőség van arra, hogy mind a hasat, mind a mellkast, minden területet alaposan átdolgozva ténylegesen tetőtől talpig lehessen dolgozni a testeden. JJavaslom a heti igénybevételt, de a hetente többszöri masszírozást feleslegesnek ítélem a másfél órás masszázs esetében.

120 perces masszázs - a testi-lelki feltöltődésért, ellazulásért

Két órában minden testrészre, testtájra rengeteg idő jut. A masszázs lágy, simító fogásokban bővelkedik, ugyanakkor az intenzív gyúrást sem hagyja ki. Gondosan felépített, igazi mindent átmozgató, a teljes testet felfrissítő masszázs ínyenceknek, akik igazán vágynak a kényeztetésre, kikapcsolódásra, relaxálásra és elmenekülnének a mindennapok gondjai, rohanó életük elől. Ezt heti rendszerességgel bátran javaslom, ugyanakkor a heti több ízben történő igénybevételt feleslegesnek tartom.