Cellulit masszázs

Cellulit masszázs - narancsbőr ellen "cellulitisz" masszázs

A cellulitról, narancsbőrről

cellulit 5Cellulit és cellulitisz- nem ugyanaz! A cellulitisz orvosi fogalom, aminek semmi köze sincs a narancsbőrhöz, bár sokan hiszik, ugyanarról a dologról van szó. A valóságban a cellulitisz bizonyos szövetek heveny gyulladását jelenti, ezért nem alkalmazható a kifejezés azokra a rendellenességekre, amiket a nők esetenként a bőrükön észlelnek.
A narancsbőr vagy más néven cellulit egészséges bőrfelszínt jelent, ami a narancshoz hasonló megjelenésű, de nem orvosi jelenség. Mi tehát a cellulittal foglalkozunk ezeken az oldalakon és a masszázsok során!

A cellulit felismerése és fajtái, fokozatai

cellulit 2Érdemes először kicsit körbejárnunk a cellulit - más nevén narancsbőr - felismerésének módjait, és a felismert cellulit lehetséges fajtáit, hogy eldönthesd, Te rendelkezel-e egyáltalán cellulittal, kezelendő területtel. A cellulit lappangási ideje hosszú is lehet. Kezdetben észre sem vehető, mindössze azt érezzük, magunkra szedtünk pár kilót.
Ez többnyire azzal magyarázható, hogy a cellulit pontosan a hízékony testtájakon jelentkezik először, vagyis a csípőn, a hason, a combon, a fenéken és a karon. Ez a hízás azonban mégis más, mert míg normális súlygyarapodás következtében a bőr feszes és sima marad, addig a narancsbőrre pontosan a laza szövetek és a tág pórusú, egyenetlen bőrfelszín a jellemző.
Cellulit mentes bőrről csak akkor beszélhetünk, ha bőrünk nemcsak látszólag sima és feszes, hanem a bőr összecsippentésekor sem lesznek láthatók apró - a narancs felszínéhez hasonló - gödröcskék.

A cellulitnak két fajtáját különböztetjük meg

 • Kemény cellulit, mely leginkább a fiatal nőket érinti, elsősorban a combon és a medence területén jelenik meg.
 • Lágy cellulit, mely gyakran a legfájdalmasabb és nehezen kezelhető, főként a 35 év körüli nők körében fordul elő.

Ha meg is találtuk magunkon a narancsbőr bármely fajtáját, ennek is vannak fokozatai.

Első fokozatú narancsbőrről akkor beszélhetünk, amikor a bőr felülete még látszólag egyenletes, de két ujjunkkal összenyomva már láthatók cellulitra utaló apró elváltozások a bőrfelszín alatt. Mivel ez a legenyhébb elváltozás, még könnyen kezelhető.

Második fokozatú narancsbőr esetén bőrünk fekvő helyzetben még tökéletesen simának látszik, de felállva már észlelhetjük a tüneteket, anélkül, hogy a bőrt összenyomnánk. Ebben a fokozatban már szükségünk lesz egy kezelésprogram kiválasztására, mert segítség nélkül nem tudjuk felszámolni.

Harmadik fokozatban már fekve és állva is határozottan látszik a narancsbőr. Képes eltorzítani a testkontúrokat, és ruházaton keresztül is észrevehető. Határozott életmódváltás, és rendszeres kezelés-kombináció szükséges, kiegészítve otthoni ápolással is.

A narancsbőr kialakulásának okai

combA cellulit kialakulása számtalan tényezőtől függ, igen nehéz elkerülni a mai rohanó életmódunkban. Fontos kiemelnünk, hogy genetikai tényezők is elősegítik a kialakulást, ezért érdemes minél egészségesebben élnünk, előfordul, hogy kialakulásáért nem vagyunk hibásak.
A narancsbőr kialakulása nincs korhoz kötve, már a 16-18 évesek combján, fenekén is felfedezhető, aminek elsődleges oka a hormonokban keresendő. Serdülőkorban felgyorsul a fejlődés és elkezdődik a pszichoszociális átmenet, valamint a fogamzásgátló gyógyszerek szedése. Ugyanakkor ne csupán a fogamzásgátló tablettákra, vagy a tiniknél például a hormonális változásokra gondoljunk, hanem akár a hormonszennyezett élelmiszerekre, amelyeket nap, mint nap elfogyasztunk.

cellulitKésőbb pl. az ülő munka során a "párnázottabb" részeknél a vér és nyirokkeringés csökken. Ennek következtében a bevitt táplálékból származó sok cukor és só, valamint tartósítószerek nem tudnak kiürülni a szervezetből és lerakódnak. A túlzott alkoholfogyasztás esetén a belső szervek (szív, máj, erek) "rongálódása", mely felborítja a szervezet működési folyamatait. Jelentősek még a pszichoszomatikus tényezők, mint a stressz. A szervezet blokkot kap, amely a többi szervre is kihat. Ezt a munkahelyi és az élet egyéb területein fellépő stresszhelyzetek okán nehezen kerülhetjük el.
Amikor a gombostűfejnyi zsírsejtecskék babszem nagyságúra híznak, lelassul a vérkeringés, ez csökkenti a bőr hőmérsékletét, amitől anyagcserezavarok lépnek fel, és kialakul a cellulit. Az összetapadt zsírsejtek a bőr felszíne felé vándorolnak és a laza kötőszöveten - melynek áldása, hogy például könnyen tágul terhesség idején - könnyen átnyomódnak, így láthatóvá, tapinthatóvá válik a paplanhatású bőr.
Ezért a 20-30 éves nők több mint 45 %-a küzd a problémával, míg a 30-35 évesek újabb 20 százaléka csatlakozik a narancsbőrtől szenvedőkhöz. Aztán amikor a nők elérik az 50 éves kort, már 98 százalékuknak jelent problémát. Amit tehát legkönnyebben megtehetünk, hogy figyelünk a mozgásra, a táplálkozásra, folyadékbevitelre, és igyekszünk mindent megtenni a stressz elkerülése érdekében.

A cellulit masszázs ellenjavallatai

Mint mindennek, a cellulit masszázs kezelésnek is vannak ellenjavallatai, kontraindikációi. A szépség és az egészség fontos ugyan, mégis arra kérünk, olvasd el az alábbi sorokat, hogy minden későbbi problémát elkerülhessünk, semmiképpen ne okozzunk kárt a kezeléssel!

Nem végezhető el a cellulit masszázs kezelés az alábbi esetekben:

 • lázas állapotban
 • bőrfekélyek esetén
 • akut szívelégtelenség esetében
 • fejlődő gümőkór esetén
 • menstruáció idején
 • vérzéssel járó betegségek esetében
 • vérzékenység esetén
 • fertőző betegségek esetében
 • terhesség esetén

Kérünk, hogy ha a fentiek közül bármelyik esetben magadra ismernél, ne jelentkezz cellulit masszázs kezelésre!

A cellulit, narancsbőr kezeléséről - masszázs és egyebek -

Az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül - részletezzük, mit is tehetsz a cellulit más nevén a narancsbőr ellen. Természetesen kitérünk szalonunk masszázs szolgáltatására is, hiszen ebben tudunk érdemben a segítségedre lenni.

A cellulit ellen - bevezetésként

testtekercselésAz alakformáló - más nevén cellulit, narancsbőr elleni, fogyasztó, zsírégető - masszázs esetén 45 vagy 90 perc időtartamú kezelésről beszélhetünk, mely áll a svéd masszázs gyors, intenzív fogásaiból, köpölyözésből és testtekercselésből. Először is fontos megjegyeznünk - ezzel nem segítve az üzletmenetet -, hogy ez a masszázskezelés önmagában, életmód váltás nélkül nem hatásos.

Életmódváltás alatt már bármilyen kicsiny változást jelentősnek él meg szervezetünk, tehát nem kell kétségbe esni ettől a fogalomtól, csak figyeljünk magunkra kicsit jobban - arra hogy mennyit iszunk, mit és hogyan táplálkozunk, mozogjunk, stb.
KöpölyözésMinden masszázskezelés alatt lehetőséged lesz inni, hiszen javasolt legalább 1l folyadékot - akár szénsavmentes ásványvizet vagy salaktalanító teát - a masszázskezelés alatt és után elfogyasztani. Mondhatnánk, minél többet iszol, annál jobban távoznak belőled a méreganyagok!

A salakanyagok távozását az egyszerű, hagyományos svédmasszázs is segíti, természetesen közel sem ennyire, mint a jelen oldalon tárgyalt kezelés. Elmondható, hogy legalább 10 alkalommal történő masszázs szükséges a látható hatás eléréséhez! Fontos megemlíteni, hogy kúraszerűen, hetente két-három alkalommal érdemes igénybe venni ezt a masszázskezelést.

Minden esetben legalább 1 pihenőnapra szüksége van a szervezetnek, így időpontok megbeszélésekor és időd tervezésekor ezt figyelembe kell venni ugyanúgy, mint a sportolásnál. Egy-két hónap elteltével a masszázskezelések gyakoriságát lehet csökkenteni, figyelembe véve természetesen, hogy elégedett vagy-e az elért eredményekkel és hogy miként javult egészséged, közérzeted és bőröd állapota. A bőr megszépülése mellett, akár centikben mért hatásról is beszélhetünk, ám ennek a masszázskezelésnek nem ez az elsődleges jelentősége. Éppen ezért bocsássátok meg nekünk, de nem fogunk titeket centivel körberohangálni és hangoztatni a lelkesítő adatokat méreteitekről!

Megjegyzendő, hogy a narancsbőr elleni harc, ezen formája nem épp a legolcsóbb. - Pénztárcádban való turkálás nélkül - akkor javasoljuk számodra, ha elhivatottan el tudod kezdeni és végig is tudod csinálni a kezelést kúraszerűen, ahogy ajánljuk, betartva az életmódbeli változásokat, figyelve magadra minden körülmény ellenére.
A csábítás a finom és mindeközben egészségtelen falatokra, üdítőkre, vagy épp a mozgásszegény életmódra olyannyira nagy, hogy sokan vagyunk, akik nem tudunk ellenállni a kísértéseknek. Ha Te ilyen vagy, inkább ne pazarold a pénzed, időd, csak ha felkészültél lélekben és testiekben egyaránt. Én pl. Viktor, aki írom e sorokat csak az igen magas testtömegemmel együtt nehezen is, de ellent tudsz állni a finom falatoknak.
Sajnos az is tény, hogy kissé fájdalmas kezelésről beszélünk. Ezért nem épp leányálom egy ilyen masszázs alkalom, nem annyira kellemes és kényelmes, mint sok más masszázs típus.

A cellulit masszázs menetéről, kivitelezéséről

Maga a masszázskezelés testtájakra bontható: Felbontható combok és fenék tájékára, has és felkarokra.

True A testtájakra felosztással - akár anyagi megfontolásból, akár a narancsbőr megjelenési helyei okán - kérhető 45 perces masszázs kezelésként, amikor csak bizonyos testtájak pl. comb és fenék, vagy akár has és felkar végzi a masszőr. Ugyanakkor általánosan elmondható, hogy érdemes az összes testtájat átdolgozni - a nyirokkeringés serkentése céljából -, függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el maga a narancsbőr.

A masszázs kezelés hanyattfekvő testhelyzetben a comb elülső oldalával kezdődik. Jobb lábbal kezdve dolgozunk, majd oldalra fekve a jobb comb oldala, hasra fekve pedig a comb hátulja következik. Hason fekve a bal comb hátuljával kezdjük, ismét oldalra fordulunk és a comb oldalsó részének kezelése következik, ezt követően pedig hanyatt fekvésben a bal comb elülső részével fejezzük be a combok cellulit masszázsát.
Ezt követően a has kezelése hanyattfekvő testhelyzetben történik, majd ugyanígy a felkarok masszázs kezelése is. A különböző testtájak masszázsa mindig ugyanúgy történik. Vagyis intenzív masszázs a svéd masszázs fogásaiból elsősorban erőteljes dörzsölés és gyúrás alkalmazásával, majd köpöly használatával átdolgozzuk az adott területet, ezt követően ismét masszázs és végül testtekercselő fólia segítségével betekerjük a már kezelt részt.A testtájakat külön-külön tekercseljük, tehát először a két combot, majd a hasat és - ha szükséges - a felkarokat is.

Tehát ha a két combbal végeztünk - mind masszázs, mind köpölyözés tekintetében -, a masszázságyról felállva a két combot külön-külön bekenjük és betekercseljük. A kezelés során használunk egy olajat a masszázs végzéséhez és a köpölyözéshez, majd a tekercselés előtt speciális gél vagy krém kerül a fólia alá.
Ezután vissza fekve az ágyra következhet a has kezelése, mely ugyanebben a sorrendben történik - vagyis masszázs, köpölyözés és ismét masszázs -, és ez esetben az ágyon tekercselünk - természetesen a csípő megemelésével.
Végül a felkarok átdolgozása történik, és ha szükséges azok tekercselése szintén. Ha kevés idő áll rendelkezésedre a kezelés rövidebb ideig is tarthat, teljesen a cellulitos területekre koncentrálva. A szalonunkban a hely szűke okán testtekercselés után el is engedünk, de ajánlott 1-1,5 órán belül levenni a fóliát és lemosni a nem beszívódott anyagokat. Erre az esetleges negatív hatások (pl. allergia) elkerülése végett van szükség.

Életmódváltás

ételekHa szembesülünk a narancsbőrrel, célszerű az életmódunkon változtatni ahhoz, hogy kicsit egészségesebben éljünk. A megfelelő táplálkozás rendkívül fontos! A sok zöldség és gyümölcs nagyon hasznos, mert alacsony kalóriatartalmúak, vízhajtó hatásúak és rengeteg fontos ásványi anyagot, vitamint tartalmaznak.
Ne fogyasszunk savasító anyagokat! Kerüljük a kávé, a szénsavas italok, a csokoládé, a süti fogyasztását.

Ki kell emeljük a bőséges folyadékfogyasztás fontosságát. A minimum 2 liternyi napi folyadék elfogyasztásától sejtjeink, szöveteink rugalmasak lesznek, a bőségesebb vizeletürítéssel pedig el tudnak távozni a különböző eljárások során felszabadított salakanyagok. Felejtsük el a kólát és a többi édes üdítőt, mert a cukor nagy ellenség! Ásványvíz, salaktalanító tea, frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglék fogyasztható, bármilyen mennyiségben.
Az elégtelen folyadékbevitel bármelyik cellulit kezelő kúra eredményét megsemmisítheti!

Sportoljunk! A cellulit kialakulásának és a fölösleges zsírpárnák létrejöttének legfőbb oka a bőséges kalória bevitel mellett a mozgásszegény életmód.
Jól jegyezzük meg: rendszeres mozgás nélkül nincs szép alak, nincs súlycsökkenés, sőt a gyors eredményt hozó cellulit kezelő módszerek hatása is hamar elillan!

Hetente 2-3 alkalommal 30-40 percet mozogjunk, ki-ki vérmérséklete és lehetősége szerint. Nemcsak az aerobik lehet ilyenkor hasznos, hanem a gyors tempójú séta is, hiszen ez is betöltheti a zsírégető tréninget.

Jó tudni! Zsírégető tréning alatt olyan, legalább 30 percig tartó mozgást értünk, amely egyenletes, folyamatos és a szervezetet nem terheli meg. A zsírégető-pulzusszám kiszámítása is egyszerű / 220- életkor x 50-60%, azaz negyvenéves korban: 90-108/perces pulzusszám. Gyalogoljunk! Biztosan hallottad már a következő, nagyon egyszerű ötleteket: lift helyett használjuk a lépcsőt, ne törekedjünk arra, hogy a bevásárlóközponthoz a lehető legközelebbi parkolóhelyet találjuk meg, autó helyett szálljunk buszra, villamosra, mert ekkor legalább a megállóig gyalogolnunk kell. A járművekre várakozás pedig megfelelő arra, hogy farizmainkat megfeszítsük, ellazítsuk legalább 50-100 alkalommal. Ez kiváló torna, és ráadásul senki sem veszi észre, a várakozás pedig már nem is olyan unalmas.

Salaktalanítsunk! A cellulit kezelő eljárások során felszabadított salakanyagok eltávolítása céljából és az egész szervezet számára is nagyon hasznos a méregtelenítés, a belső megtisztulás. Erősebb lelkűek a többnapos böjtöt is választhatják, de a heti egy lé- vagy gyümölcsnap is sokat javít az eredményeken. Tartsuk karban emésztésünket! Ez is egyik formája a salakanyagok eltávolításának. Fogyasszunk rostokban gazdag táplálékot, kerüljük a zsíros húsokat, a sok tartósítószert tartalmazó ételeket!
Természetes bőrfeszesítéshez zuhanyozzunk reggel-este váltott hőmérsékletű vízzel!
Mindig langyossal vagy meleggel kezdjük, és hideggel fejezzük be. A meleg vizes zuhanyozási fázis 2-3 perc legyen, a hidegre 1-1,5 perc elég. Jobb lábunk külső oldalán kezdjük, utána bal láb, jobb kar, bal kar és végül a törzs következzen.
Jó tudni! A hosszú ideig tartó meleg vizes fürdő nem jó hatású.

A luffa szivaccsal vagy félpuha sörtéjű kefével végzett száraz dörzsölés eltávolítja az elhalt felszíni bőrsejteket, és javítja a vérkeringést. Izzasztókúraként az infra szauna ajánlható, hiszen kiegészítője lehet a cellulit kezelésnek, alakformálásnak.

Az 50-70 C-on történő 20-25 perces izzasztás során sokkal több salakanyagot ürít ki szervezetünk, mint a hagyományos szaunázással, hiszen az infrasugárzás kb. 2-3 cm mélyen hatol a bőrbe, ezáltal a mélyebb rétegek is felmelegszenek.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fenti idő alatt mellesleg 400-600 kcal-tól is megszabadulhatunk.

Lazítsunk! Sokat segíthet közérzetünkön és ahogyan korábban olvashattátok, a stressz elkerülése is fontos lehet a cellulit javulásában, a szervezet működésében.