Kismama masszázs

A kismama masszázs javallatai

A várandós nők esetén a szervezetben számtalan változás történik, ezek a változások mind fizikai, mind hormonális eredetűek.
Vannak, akik könnyebben, mások nehezebben viselik a hónapok múlásával ezeket. Sok minden kerülendő a várandósság ideje alatt, így például a stressz, nagy súlyok emelése, futás, a hirtelen mozdulatok. A testi változások okán sokaknál gyakrabban jelentkezik az általános fáradtság érzése, a végtagok fájdalma, hátfájás, fejfájás és - sajnos - a derékfájás is.

Ilyen esetekben érdemes számolni a kismama masszázs adta pozitív hatásokkal, hogy kicsit kikapcsolódhasson a kismama, felfrissülhessen, lazíthasson és izomzata is átdolgozásra kerüljön. Érdemes itt kiemelnünk, hogy mindenképpen orvosoddal egyeztetve látogass el hozzánk és vedd igénybe a masszázst!
A masszőr megválasztásakor pedig érdemes figyelembe venni képesítéseit, továbbá, hogy igazán el tudjunk lazulni kezei között, úgymond a társaságában. Mondhatnánk: mindenképp a legszimpatikusabb masszőrt válaszd!

Ennél a résznél is kiemelendő, hogy az első trimeszterben és a terhesség utolsó hónapjában tilos a masszíroztatás, ezért akkor ne is jelentkezz be, minden esetleges negatív következmény elkerülése érdekében inkább hagyd ki a masszázs örömeit ezekben az időszakokban!

Kismama masszázs ellenjavallatai (Kontraindikációi)

KismamaKérlek, ezeket az ellenjavallatokat mindenképpen tartsd be, hiszen kettőtök biztonságáról beszélhetünk! Akkor is vedd alapul, ha más szalon vagy masszőr szolgáltatásait veszed igénybe! A terhesség teljes ideje alatt a kismamáknak számtalan dologtól ajánlatos tartózkodniuk, még akkor is, ha az addigi életükben napi helyet kapott az adott cselekvés. Ilyen például a futás, kismamaként ne fussunk! Ugyanakkor természetesen, ha korábban is mozogtunk, mértékkel kismamaként is megtehetjük, csak kicsit óvatosabban, mértékletesebben, mint annak előtte.
A kismama masszázs néhány orvos szerint egyáltalán nem javasolható. Magunk ellen beszélve - és a biztonságotokra törekedve - azt valljuk, hogy ha orvosod nem javasolja, akkor ne is kockáztass a masszázzsal!
Elképzelhető, hogy csupán régimódi, vaskalapos és szűk látókörű mindenesetre legyünk bizodalommal az orvosunk iránt és kerüljük el inkább a masszázsok igénybevételét. A terhesség első trimeszterében veszélyes lehet és így nem javasolt a masszázs. Ilyenkor még könnyedén elveszíthető a baba és ezt holmi masszázs élvezete okán nem kockáztatjuk meg. A terhesség utolsó hónapjában is tilos masszíroztatni.
Olyankor már készüljetek csak a baba érkezésére!

  1. Tilos vérzés esetén. Javasolt a kezelőorvossal való egyeztetés, önmagad megnyugtatása végett mindenképp.
  2. Tilos a masszázs görcsök jelentkezésekor is. Ilyenkor mindenképp beszélj orvosoddal!
  3. Tilos a has korai keményedése esetén.
  4. Tilos a masszázs terhességi cukorbetegség esetében.
  5. Tilos magas vérnyomás esetén is.

A kismama, várandós masszázs menete

tanusitvanyHa voltál már masszázson - akár fürdőkben, akár szalonokban, elképzelhető, hogy ez a rész nem Neked szól, hiszen bizonyos fogalmaid lehetnek már a masszázs módjáról, menetéről. Ha időd engedi, mégis érdemes lehet ezt a néhány sort átolvasnod! Sokakban idegenkedést kelt a gondolat, hogy levetkőzzenek egy idegen ember előtt, majd hagyják, hogy végigsimogassa, megérintse meztelen testüket több helyütt is, ráadásul mindezt folyamatosan.

Ha Te így érzel, érdemes figyelembe venned a következőket:

  • A masszőr számára akármilyen test is fekszik az asztalon, az bizony egy munkafelület, amin dolgozni kell, a masszázs során történő érintések nem hasonlíthatók bármely munkán kívüli érintéshez, nem keltenek sem erotikus vágyat, sem gyengédség érzését a masszőr személyében. Ez bizony kivétel nélkül munka a masszőr számára és e felől aggodalomra semmi okod.
  • Hiányos öltözéked, vagy meztelenséged ne feszélyezzen, hiszen ruhában nem lehet masszírozni, nem élheted át teljesen a masszázs örömeit! Persze vannak ruhában végzendő masszázsok is, ezért ha ez egy erős gát benned, akkor érdemes olyan masszázsfajtát keresned, aminél nem kell levetkőznöd.
  • A folyamatos érintés azért nagyon fontos, mert megszokod, nyugalmat ad, és ellazít, ez pedig a masszázs egyik legfontosabb pszichés hatása.

Érkezés előtt

Kismama ülveÉrdemes itt felhívnunk figyelmed a masszázs ellenjavallatai részre, melyet - mielőtt ellátogatnál a szalonba - mindenképp tanulmányozz! Itt kell megemlíteni a higiéniai követelményeket mind a masszőr, mind pedig a Vendég részéről.
Természetesen "akinek nem inge, ne vegye magára"!
Fontos kiemelni, hogy aki otthonában veszi igénybe egy masszőr szolgáltatását, különösen, ha ágyban fekvő beteg, természetesen rá nem vonatkoznak az alábbiak! A masszőr számára kötelező a tiszta kéz, az ápoltság, hiszen a masszázs során hozzád ér és el kell kerülni az esetleges fertőzések lehetőségét.
A Te esetedben szintén ajánlott figyelni - természetesen lehetőségeidhez mérten - arra, hogy a tisztálkodás szabályait betartva érkezz a kezelésedre, megtisztelve ezzel a testeden, testeddel dolgozó masszőr munkáját. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet poros a lábad az egész napi rohangálás után, és azt sem, hogy frissen kell kijönnöd a zuhany alól.
Egyszerű odafigyelést kérünk csupán és azt, hogy picit készülj a masszázs alkalmára, a kikapcsolódásra, a masszőr pedig a közösen megteremtett kellemes légkörben dolgozhasson. Amennyiben bármilyen fertőző betegséged - legyen az bőröddel vagy bármi mással kapcsolatos - van, érdemes lehet kihagynod a masszázs lehetőségét, és ha kihagyni mégsem szeretnéd, mindenképpen tájékoztasd a masszőrt aktuális problémádról, hogy szakmai hozzáértésével eldönthesse a masszázs kezelésed menetét, módját, ismerve a masszírozás javallatait és ellenjavallatait.

A masszázsok menete

masszazs meneteMiután megérkezel, a masszőr bekísér a masszázs helyszínére, ezután magadra hagy, míg levetkőzöl és elhelyezkedsz a masszázságyon. Ez idő alatt a masszőr, fertőtlenítő használatával alaposan megmossa kezeit, hiszen a tisztaság kiemelten fontos masszázs végzésekor.
Vetkőzésnél érdemes a masszázskezelést zavaró, akadályozó ékszereket (óra, gyűrű, karlánc, nyaklánc, bokalánc) és akár a szemüveget is elhelyezni a masszázságy közelében lévő szekrényen, vagy bárhol, ahol jónak látod, megtalálod az alkalom végén.
Fontos itt felhívnunk a figyelmed, hogy az értékesebb ékszereket úgy tedd le - bárhova is teszed -, hogy megtaláld a masszázs végezte után, hiszen ha ott felejted, én nem mindig veszem észre az ott hagyott tárgyakat. Ha a masszázs idejére sem kapcsolhatod ki a mobil telefonodat, érdemes magadhoz közel elhelyezni, hogy kényelmesen felvehesd, elérd az ágyról. A masszőr headset segítségével fogadja a hívásokat, ha azok halaszthatatlanok (családi problémák, hivatalos telefonok esetén).
Hozzá teszem, kismamaként jó lenne ha relaxálni, kikapcsolódni, megnyugodni és pihenni tudnál, a túlzott stressz mindenféle negatív következménnyel jár a várandós nők esetében talán még inkább.

Kézmosást követően a masszőr megérkezik Hozzád, néhány kérdéssel érdeklődik egészségi állapotodról, betegségeidről, problémás területeidről, és kezdődhet is az általad már korábban kiválasztott masszázs! A masszázs alatt bármilyen kérdésed vagy észrevételed nyugodtan oszd meg a masszőr kollégánkkal, hiszen ő azért van Veled, hogy segítsen és fontos számára, hogy a lehető legtökéletesebben érezd magad.

A kismama, várandós masszázs során használt anyagok (vivőanyagok):

Számtalan készítmény használható a masszázs során vivőanyagként. A kismama masszázs esetén azonban a legcélszerűbb, ha teljesen natúr krémet, olajat használunk, hogy sem a babának, sem pedig Neked ne árthassunk vele.
Számtalan masszázs során alkalmazható készítmény allergiát válthat ki, ráadásul befolyásolja némileg az idegrendszert, ezzel megbolygathatja a baba belső kis világát.
No, ezt elkerülendő, kizárólag natúr krémet használok kismama masszázs esetén. Itt hívnám fel figyelmed, hogy kozmetikumok használatakor is kellő körültekintéssel járj el a terhesség teljes ideje alatt, válogasd meg a testápoló és egyéb készítmények minőségét!

A kismama masszázs fajtái, módszerei

A kismamák masszázsa során elsősorban a gyógy masszőri képesítéssel megszerzett tudását használja a masszőr. Ez a fajta masszázs fogások tekintetében nem sokban tér el, lényegében az erőteljesebb, intenzívebb fogások azok, melyeket kerülni kell. Elhelyezkedésed tekintetében van eltérés, ám ez egyértelmű, hiszen a masszázs során pl. a hason fekvő testhelyzet túlzottan kényelmetlen és persze egy ponton túl egészségtelen is lenne.
Ekképp a masszázs oldalfekvésben, hanyatt fekve és ülve történhet. A Te maximális kényelmed és ellazulásod a legfontosabb, tehát azt választjuk, ami Neked a legkényelmesebb.

A kismama masszázs fajtái

15 perces masszázs

Ajánlható nyak-váll területének gyors és remélhetőleg hatékony kezelésére. Érdemes természetesen azzal számolnod, hogy két-három alkalommal elképzelhető, hogy meg kell ismételni ezt az ugyan rövid ideig tartó, de annál hasznosabb kezelést. Célzottan, egy-egy testtájat, kisebb területet masszírozok ilyenkor, tehát pl. ez majdhogy nem felöltözve is történhet.

30 perces masszázs

Ajánlható ez a fajta masszázs kisebb testrészek kezeléséhez, rövidke relaxáláshoz, pihenéshez. Fontos itt megjegyezni, hogy a nehezedő mozgás okán ez az időtartam sok esetben túl rövid, és azon túl, hogy elsőre talán ezt próbálod ki, nem érdemes ezt választani kismamaként. Javasolható hetente akár több alkalommal is.

60 perces masszázs

Ez a masszázs lehetővé teszi, hogy kellemesen ellazulhass, kikapcsolódhass és enyhüljenek fájdalmaid. Javasolható akár hetente egy, de maximum kettő alkalommal.

Felszereltség, higiéniai jellemzők

A masszázshelység rendszeres takarítása természetesen elsőrendű, azaz kiemelt feladat. Ezen belül is a masszázságy minden vendég távozása után fertőtlenítős áttörlése, és minden masszázs kezelés megkezdése előtt - sokszor ez a Te jelenlétedben történik meg - új, egyszer használatos papírlepedő kerül az ágyra, melyre félelem nélkül, maximális higiéniától övezve felfeküdhetsz.
A masszázs végeztével papírtörlő (pl. papírlepedő, melyen feküdtél) használatával a krémesen maradt területeket kényelmesen letörölgetheted, de pl. a hátadat segítek alaposan letörölni.